oTwilight

Om denna webbplats

"Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det”
George Santayana (1863-1952)

oTwilight är ett bidrag till bloggosfärens flora av såkallade “alternativa medier”, initialt med fokus på Jemen och Iran, dock inte exklusivt.

Jemen

Jemen är hemvist för världens nuvarande största humanitära katastrof, framkallad av det barbariska Saudi/UAE/-ledda angreppskkriget mot Jemens folk. Detta krig håller på att utveckla sig till ett folkmord i ordets striktaste betydelse. Kriget mot Jemen koordineras och finansieras av Saudiarabien och de Förenade Arabemiraterna, med aktivt stöd av USA och Storbritannien och med varierande stöd främst från övriga västländer.

Sverige har ett medansvar för folkmordet i Jemen. Utöver det direkta bidraget till angriparnas krig genom vapenförsäljning så bidrar Sverige till att ge dem politisk/diplomatiskt stöd genom att inte kritisera dem.

Iran

Året 1953 avskaffade USA demokratin i Iran och störtade den omåttligt populäre statsministern, Mossadegh, som hade haft fräckheten att infria sitt vallöfte och den iranska nationens förväntningar, nationaliseringen av Irans oljetillgångar. Den CIA-insatta diktaturen gav snabbt Iran status som USA/Västvärldens favoritland i Mellanöstern. Detta tog ett snabbt slut i och med den iranska revolutionen i 1979 och grundandet av den Islamiska republiken Iran, då landet i Väst fick pariastatus. USA/Väst har i ett svårslaget hyckleri anfört demokrati och mänskliga rättigheter som skäl för detta, men den grundläggande förklaringen är att USA/Väst inte har kunnat acceptera ett Iran, med sin enorma geostrategiska betydelse, som en suverän och oberoende stat, och inte längre en västlig vasall.

Därför har Väst allt sedan revolutionen försökt att destabilisera Iran. Metoderna för detta har varit många och inte flatterande för en Västvärld där demokrati och mänskliga rättigheter hävdas ligga till grund för det mesta i deras utrikespolitik. För att göra denna politik “begriplig” i Väst har man behövt måla en bild av Iran som nästgårds till Helvetet. I vanlig ordning har de “faktakontrollerande” och “källkritiska” medierna varit oumbärliga i denna långdragna propagandakampanj.

Dessa frågor kommer att utvecklas på denna site.

Utgivare: Roland Hedayat
Systemutvecklare
Kontakt: otwilight _at_ otwilight.se
Twitter: @otwilight