Bitte Hammargren förmedlar i artikeln “Saudiarabien har spridit terrorns ideologi” (svd.se den 23 mars) insikten att utradering av terrorn innebär bekämpning av själva den jihadistiska ideologin. Hon identifierar med rätta wahabismen, Saudiarabiens statsreligion, som kärnan i denna fanatiska, våldsbejakande och extremistiska ideologi. Men hon tar lätt på ansvaret hos västvärldens ledare med USA i spetsen för att ha “släppt den jihadistiska anden ur flaskan”.

Bitte Hammargren nämner bl.a. Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, och Jemen som problemländer. Saudi-sponsrade wahabi-rörelser i maskopi med Väst har i dessa länder fungerat som geopolitiskt instrument för att söndra och härska, skaffa sig kontroll, eller förhindra någon annans kontroll.

Lanseringen av den hemliga “Operation Cyclone” i Afghanistan innebar startskottet för den internationella jihadismen. Den har kallats den största i sitt slag i historien och avsåg beväpning och finansiering av de afghanska mojahideenerna i kampen mot Sovjetunionen mellan 1979 och 1989. Operationen leddes av CIA och finansierades lika mellan USA och Saudiarabien. Pakistans underrättelsetjänst bistod med logistiken. För Afghanistan blev resultatet inbördeskrig, katastrof och talibaner vid makten.

Irak: Efter ett trettonårigt embargo som beräknas ha dödat en halv miljon barn angreps landet 2003 av USA och Storbritannien i strid med folkrätten och på grunder som man visste var felaktiga. Efter några år av ockupation beväpnade USA sunniextremister i ett inbördeskrig mot shia-befolkningen som led i ett maktspel mot Iran. Hur detta ledde till uppkomsten av ISIS är väl dokumenterat.

Libyen och Syrien: Saudi-finansierade jihadister hjälpte NATO att på falska grunder och utöver FN-mandatet krossa Afrikas rikaste land Libyen. Därifrån har vapen strömmat till jihadister i Syrien via NATO-medlemmen Turkiet som dessutom stött IS med oljeköp. Tiotusentals utländska terrorister, många CIA-tränade, har kommit till IS och al-Nusra I Syrien, finansierade bl.a. av Saudiarabien och vissa gulfstater. Resultatet känner vi till.

För ett år sedan inledde Saudiarabien massiva flygangrepp på Jemen med USA:s uttryckliga stöd. Detta har medfört en av världens största nuvarande humanitära katastrofer och destruktion av Jemen. Enligt uppgifter från Diakonia har svenska vapen använts I kriget. Al-Qaidas filial i Jemen, AQAP (som ska ha genomfört Charlie Hebdo-attacken) har utnyttjat ett maktvakuum för expansion.

För ett år sedan reste Björn von Sydow till Riyadh för att överlämna ett brev till den saudiska statsledningen från kungen och ett från statsminister Löfvén. Brevens innehåll är okänt, men mötet satte punkt för “saudiaffären”. Vapenexporten till Saudiarabien har fortsatt ostört, och Sverige har helt slutat kritisera landet. Ironiskt nog ägde mötet rum ett dygn efter att Saudis folkrättsvidriga interventionskrig mot Jemen inletts. Bidrar inte också Sverige därmed till att “släppa den jihadistiska anden ur flaskan”?


Kommentarer